Get Adobe Flash player

Zgodovina

Požarno varstvena vzgoja na OŠ Dole je v zapisu šolske kronike prvič omenjena 15. maja 1983. Ta zgodba se šele začenja … Prvi koraki so bili težki, kajti začeti je bilo potrebno tako rekoč iz nič.

 …V mesecu maju je začel delovati gasilski krožek pod vodstvom zunanjega mentorja, tovariša Novak Jožeta. Gasilska desetina je imela vaje dvakrat tedensko. Že 12. 6. 1983 so se prvič pomerili s svojimi vrstniki na občinskem tekmovanju na Vačah in zasedli 4. mesto.

Iz opisa mladega gasilca leta 1984

… Od takrat naprej imamo na šoli Dole skoraj največ mladih gasilcev v občini. Zakaj, se boste verjetno vprašali? Zato, ker je naša šola v kraju, kjer je gasilsko društvo precej aktivno in tej aktivnosti smo se pridružili tudi mi.

Smo čisto pravi gasilci in imamo pravo gasilsko šolo iz teorije in seveda prakse. Vsi člani od prvega razreda naprej zelo resno upoštevamo navodila in se z veseljem udeležujemo vaj, kar dokazujejo številna udejstvovanja na tekmovanjih in dobre uvrstitve. Zato gre zahvala predvsem mentorjem. Le-ti imajo zelo pomembno poslanstvo, saj nas preko gasilskih vsebin vodijo do spoznanja o varovanju okolja, v katerem živimo in od katerega smo tudi odvisni.

 

Kdo je bil glavni?

Pobudo, da na šoli zaživi gasilski krožek v okviru interesne dejavnosti, je takrat posredovala Občinska gasilska zveza. Zaslužna za ustanovitev tega društva na Dolah pa sta bila mentorja Jože Novak in Terezija Mrhar.

Mentorstvo ekip sta v prvih letih prevzela Novak Jože in Tekavec Srečo, pri mladinskih ekipah pa jima je kmalu na pomoč priskočil tudi Hribar Jože. Teoretična gasilska znanja pa sta mladim podajali Mrhar Terezija in Božič Marta.

 

In kdaj prvič?

Uradno je bilo Pionirsko društvo Mladi gasilec Dole (PDMG Dole) ustanovljeno 13. januarja 1984, ko je imelo svoj prvi ustanovni zbor.

Še istega leta, 26. 8. 1984, je društvo po zaslugi prizadevnih mentorjev razvilo svoj prapor.

Vse od začetka so mladi z navdušenjem obiskovali gasilski krožek.

 

KDO JE DOBER GASILEC? 

(Zapisali učenci od 1. do 4. razreda, leta 1986)

 Dober gasilec:

- si hitro natakne čelado,

- spretno pleza po lestvi,

- dobro sliši sireno,

- vedno pomaga,

- je neustrašen,

- rad je moker.

Dober gasilec je tisti, ki:

- zna voziti gasilski avto,

- se ne boji ognja in vode,

- je korajžen,

- porabi malo vode in vse pogasi,

- ki redno hodi na gasilske vaje in

- zna ravnati ob požarih in reševati ljudi.

GASILCI – POMOČ V NESREČI

KO KLIČETE NA ŠTEVILKO 112 POVEJTE:

KDO kliče,
KAJ se je zgodilo,
KJE se je zgodilo,
KDAJ se je zgodilo,
KOLIKO je ponesrečencev,
kakšne so POŠKODBE,
kakšno POMOČ potrebujete.

Oktober 2023
P T S Č P S N
« jan    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031