Get Adobe Flash player

O društvu

Prostovoljno gasilsko društvo Dole pri Litiji je humanitarna, nestrankarska in nepridobitna organizacija, ki v svoje vrste prostovoljno vključuje člane, ki želijo aktivno sodelovati pri razvoju gasilstva in operativni dejavnosti ob požarih in drugih nesrečah.

Društvo je uvrščeno v I. kategorijo in deluje na celotnem območju KS Dole pri Litiji. Operativno pokriva 28 naselij s približno 780 prebivalci, in sicer v 250 gospodinjstvih. Razprostira se na površini približno 55 km2 razgibanega terena, od tega 1035 ha travnikov in 1888 ha gozda, na povprečni nadmorski višini 700 m. Naselja so večinoma gručasta, vendar razpršena po celotnem območju. To področje je najbolj oddaljeno od občinskega središča, Litije.

Območje delovanja PGD Dole pri Litiji je pretežno poraščeno z gozdom, zato obstaja v sušnem obdobju velika nevarnost gozdnih požarov in požarov v naravi. Gospodinjstva zajemajo pretežno kmetijske površine in kmetijske objekte ter gospodarska poslopja, zato obstaja tudi velika požarna ogroženost le-teh, še posebno v poletnem obdobju in času nevihtnih strel. Poleg gozdnih površin in gospodarskih objektov predstavljajo večjo požarno ogroženost v KS Dole še industrijski objekti in obrtne delavnice ter javni objekti.

Društvo je vključeno v Gasilsko Zvezo Litija in Sektor I – Gabrovka.

Mejimo na PGD Gabrovka, PGD Tihaboj in PGD Polšnik, ki spadajo v GZ Litija, na PGD Padež in PGD Podkum, ki spadata v GZ Zagorje ob Savi, na PGD Svibno, ki spada v GZ Radeče, PGD Šentjanž, ki spada v GZ Sevnica ter na PGD Šentrupert, ki spada v GZ Trebnje.

Društvo preko leta izpolnjuje zastavljene cilje delovanja PGD Dole, to pa so: izvajanje preventivnih nalog varstva pred požarom in na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, izvajanje zaščite, reševanja in pomoči ob požarih, naravnih in drugih nesrečah, vzgoja in usposabljanje članov ter mladine in opravljanje nalog gasilstva kot dejavnosti, ki je v javnem interesu in humanitarne narave.

Redno pregledujemo, urejamo ali popravljamo orodje in opremo ter skrbimo, da je v intervencijski pripravljenosti. Redno skrbimo za izobraževanja in usposabljanja naših članov ter gasilske mladine in uspešno sodelujemo z vsemi.

GASILCI – POMOČ V NESREČI

KO KLIČETE NA ŠTEVILKO 112 POVEJTE:

KDO kliče,
KAJ se je zgodilo,
KJE se je zgodilo,
KDAJ se je zgodilo,
KOLIKO je ponesrečencev,
kakšne so POŠKODBE,
kakšno POMOČ potrebujete.

Julij 2024
P T S Č P S N
« jan    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031